WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Bogotá, Colombia

ARCHITECTS / FIRM

Bermúdez Arquitectos

YEAR

2001

64 Bermudez Arquitectos – Tintal Public Library


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 64 Bermudez Arquitectos – Tintal Public Library

LOCATION: Bogotá, Colombia

YEAR: 2001

ARCHITECT / FIRM: Bermúdez Arquitectos

BUYER: Corporación Andina de Fomento (FAC) / Secretaría de Educación de Bogotá

SURFACE: 3.600 sqm

PRICE: € 2.625.000

DESCRIPTION:
The public library ‘El Tintal’ results from the reuse of an abandoned waste management plant, transforming it´s 5 hectare plot on the Avenida Ciudad de Cali with Calle 6 into a public park. The conserved structure was an industrial bay of 25 meters wide and 72 meters long, with a total area of 3.600 mt2, located on two levels of considerable height. It´s solid concrete structure of large spans could be conserved and adapted to the new use, exploiting its robust and industrial character. A 75 meters long ramp leading up to the second level, which served for the unloading of the waste trucks, was converted into a mediating element between the library and the park and now marks the entries to both floors. On the upper floor, a monumental reading room is created, 7 meters high and crowned by seven gigantic skylights that, oriented to north, receive maximum natural lighting without capturing direct sunlight. The ground floor level is organized around a generous hallway, lit by a sequence of alternating rectangular and circular windows. It connects all of the libraries dependencies, including the children´s library at one end and an auditorium at the other.

WHAT - Program


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new functional program has completely replaced the original one.

DESCRIPTION:
The intervention creates a completely different program from that of the original building. Designed to house up to 200,000 volumes and 580 readers simultaneously, the library consists of 925 m2 of reading rooms, 600m2 to house the main collection, a newspaper library and a reference room, each 200m2. The children`s room is designed for a 100 readers and 30.000 volumes, a small cultural center, an auditorium for 150 people, an exhibition room, bookstore, cafeteria, and small shops.

WHO - Financing


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: Balanced financing between the original owner and another investor.

DESCRIPTION:
The project was financed between the Secretaría de educación de Bogotá and the Corporación Andina de Fomento (CAF), which was in charge of managing resources for the city`s library network BIBLIORED.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
Previously a 3.600m2 two-story building with a solid concrete structure, wide dimensions between columns and considerable height, it became posible to adapt it as part of the structure of the new library. The new project resembles the industrial and robust appearance of the former building, and the overall dimensions of the proyect are equal to the pre-existing volume.

HOW MUCH - Relative Dimensions


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new spaces are prevalent with respect to the pre-existing spaces.

DESCRIPTION:
Even though the existing concrete structure was reused for the design of the library, the new interior spaces have completely replaced the pre-existing. The goal was to achieve maximum eficiency and funcionality, contemplating natural light and ventilation. The industrial nature of the previous structure was maintained and determined the ditribution of spaces, as well as formal and structural aspects of the project.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The supporting structure is composed in a balanced way by pre-existing structures and new structures.

DESCRIPTION:
Maintaining the original voids, there is a mezzanine that accommodates offices, audio and video libraries. The technical areas are located outside the main volume, directly adjacent to the central circulation and cabling core, obtaining maximum efficiency. The original grey concrete structure was conserved and made visible, whereas the new structural and architectural elements are cast in white concrete.

HOW - Design Strategy MATERIAL


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The materials chosen for the new intervention balance similarities and differences with the existing ones.

DESCRIPTION:
The grey concrete of the original structure is conserved, whereas the new structural and architectural elements are cast in white concrete and subsequently bush-hammered to highlight the texture of the concrete´s limestone aggregate, on which light is reflected with great intensity. Other materials such as wood, brick and metal complement the predominantly concrete building.

HOW - Design Strategy IMAGE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new intervention balances elements of continuity and discontinuity with respect to existing structures.

DESCRIPTION:
The project maintains it´s robust and industrial character through it's overall image. At the same time, natural light devices are carfeully placed so that maximum comfort is achieved, as well as panoramic windows that frame the most notable parts of the distant landscape: Bogotá´s sabana and its eastern mountains. The plan is completely open, assuring absolute flexibility, as well as an impressive visual and spatial clarity in the project.

error: