WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Fray Félix St, 3. Cádiz. Spain

ARCHITECTS / FIRM

MGM MORALES DE GILES ARCHITECT. (José Morales, Sara de Giles).

YEAR

2007

11 Mgm Morales De Giles Architect – Renovation of 5 Dwelling in the Populo Distruct, Cadiz


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 11 Mgm Morales De Giles Architect – Renovation of 5 Dwelling in the Populo Distruct, Cadiz

LOCATION: Fray Félix St, 3. Cádiz. Spain

YEAR: 2007

ARCHITECT / FIRM: MGM MORALES DE GILES ARCHITECT. (José Morales, Sara de Giles).

BUYER: EPSA Junta de Andalucía. Oficina de Rehabilitación del casco Histórico de Cádiz

SURFACE: 776 sqm

PRICE: € 356.276,00

DESCRIPTION:
This is an operation on an old palace/home clogged up by eleven families who are seeking a space of their own amongst the old walls of the traditional Pópulo district in Cádiz. The project aims to rehouse the residents in a dignified way on the same property, dignifying their lives without losing sight of the historic memory. We will inject modern technical advances and provide the necessary ventilation and lighting to create previously non-existent inhabitable spaces, ot falling into the trap of standardizing and rationalizing spaces but instead, learning from chance and arbitrariness in order to enrich the particularity of each one. The formal complexity and the starting conditions for this project, with its focus on the need to preserve the historic values of the building, has led us to an operation in which four types of operation are intermingled: the renovation and consolidation of the 18th century walls (ground and first floor), the restructuring of the courtyards without alterations, as required by the bylaws, the replacement of the construction (second floor), and upward extension (setback attic). By this means there is a labour of consolidation on the ground and first floors, above which a new type of architecture emerges to complete the project and consolidate the morphology of the building. The need to maintain the same building area and not change the current height of the frontage led us to design a project with space for five dignified dwellings and a shop for the district’s neighborhood association on the ground floor. One of the key aims to revive the street character formerly embodied by the kink in the allotment, which is connected to a small square beside the new cathedral. This is a private lane, partially covered and two floors high, ventilated and illuminated through two courtyards and a gap on the facade. This will permit the opening of windows onto the street and the actual creation of an interior urban landscape. With this operation, we will recover the rectangular ground plan that this building had in the 18th century, while at the same time maintaining the pristine nature of the frontage wall from the old period, set alongside the small square. Ultimately, the project strives to guide people along a tangential route into what this property once was at the time of its greatest splendor (18th century). For this purpose, we carve into what used to be the street, and in this operation, what appears is a series of apertures open to the sky and the city space, which will guarantee the spatial and architectural quality of the complex. This sculptural operation links up with the vertical space of the main courtyard, which emerges above the roof with the newly built attics. Three personalities gazing at the cathedral and the Mediterranean Sea. In the Pópulo House, the void is twisted and solidified thanks to the moulding space which shapes the new interior lane of these puzzle-houses.

WHAT - Program


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The functional program remains predominantly the original one, with a limited new program.

DESCRIPTION:
Commisioned by the Office of Rehabilitation of the historic town of Cadiz, the project is carried out in an old mansion clogged with 11 families who seek their space between the old walls of the popular neighbourghood of Pópulo in Cádiz. In addition to concerns about the relocation of the maximum number of tenants, the reuse of the historic structures allows us to propose a drastic change in the housing programs, changing the concept of m2. Instead of working with surfaces, we will work with volumes. They are two very different architectural concepts: surface or volume. The first one heaps the population into some standard linked to the concept of minimum housing, social or protected, according to the parameters used, and the second is connected with the concept of space. The first is linked to the “planning”, then to the typology and always to rationality and the monetary profitability of the operation. The second extends from the life of the residents, from their own bodies, with radically different economic concept. In this way, the objective is to relocate the existing tenants in the same building and dignify their living conditions, without losing sights of the historic memory.

WHO - Financing


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: Financing made entirely by an investor other than property.

DESCRIPTION:
EPSA Junta de Andalucía. Oficina de Rehabilitación del casco Histórico de Cádiz

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
The need to maintain the same built surface area and not to modify the height of the current façade of the building has led to the development of a project that makes room for five apartments and a locale for the tenants’ association of the barrio on the ground floor. Another of the main objectives was to recoup the character of the street that the arm of the plot that connects up with the small square next to the new cathedral formerly possessed; this will be a private street, with two floors above, partially roofed, ventilated and illuminated via two patios and an opening on the facade. This will enable windows to be opened onto this new street and an interior urban landscape to be really created. With this operation we recoup the rectangular floor plan the house had in its period of greatest splendor in the 18th century. The purity is also retained of the ancient facade wall situated next to this little square, while the remains of the 17th century and the walls of greater age are consolidated and rehabilitated.

HOW MUCH - Relative Dimensions


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: Pre-existing spaces are prevalent with respect to new spaces.

DESCRIPTION:
The formal complexity and the starting conditions for this project, with its focus on the need to preserve the historic values of the building, has led us to an operation in which four types of operation are intermingled: the renovation and consolidation of the 18th century walls (ground and first floor), the restructuring of the courtyards without alterations, as required by the bylaws, the replacement of the construction (second floor), and upward extension (setback attic). By this means there is a labour of consolidation on the ground and first floors, above which a new type of architecture emerges to complete the project and consolidate the morphology of the building.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The supporting structure is mainly the original one.

DESCRIPTION:
The formal complexity and the starting conditions for this project, with its focus on the need to preserve the historic values of the building, has led us to an operation in which four types of operation are intermingled: the renovation and consolidation of the 18th century walls (ground and first floor), the restructuring of the courtyards without alterations, as required by the bylaws, the replacement of the construction (second floor), and upward extension (setback attic). By this means there is a labor of consolidation on the ground and first floors, above which a new type of architecture emerges to complete the project and consolidate the morphology of the building. The first two floors of the building conserved in the project are working through load bearing walls, founded over engraved stones and stoned-columns over a slab of oyster stone. We propose to build the new walls over the old ones, and in the perimeter, new walls are constructed to stand the concrete labs, in order to maintain the old structure and foundations.

HOW - Design Strategy MATERIAL


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The materials chosen for the new intervention balance similarities and differences with the existing ones.

DESCRIPTION:
Another added responsibility for the project was to return to the families their same way of understanding the habitat, i.e. the same intense relationship between private and collective spaces that so characterized the previous state of the building. The idea is to equip the dwellings with the dwellings with technical advances of contemporary life and provide the necessary ventilation and light to the living spaces, with a nod of our epoch, without falling into the trap of standardizing the spaces. Learning from the casual and arbitrary in order to enrich the particularities of each one.

HOW - Design Strategy IMAGE


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The new intervention favors a relationship of continuity with the existing structures.

DESCRIPTION:
One of the key aims to revive the street character formerly embodied by the kink in the allotment, which is connected to a small square beside the new cathedral. This is a private lane, partially covered and two floors high, ventilated and illuminated through two courtyards and a gap on the facade. This will permit the opening of windows onto the street and the actual creation of an interior urban landscape. With this operation, we will recover the rectangular ground plan that this building had in the 18th century, while at the same time maintaining the pristine nature of the frontage wall from the old period, set alongside the small square. Ultimately, the project strives to guide people along a tangential route into what this property once was at the time of its greatest splendor (18th century). For this purpose, we carve into what used to be the street, and in this operation, what appears is a series of apertures open to the sky and the city space, which will guarantee the spatial and architectural quality of the complex. This sculptural operation links up with the vertical space of the main courtyard, which emerges above the roof with the newly built attics. Three personalities gazing at the cathedral and the Mediterranean Sea. In the Pópulo House, the void is twisted and solidified thanks to the molding space which shapes the new interior lane of these puzzle-houses.