WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Lausanne, Switzerland, Rue Cité-Devant 13, 46°6'0' N / 2°57'36'' E

ARCHITECTS / FIRM

Atelier Cube + Bonell i Gil, Architect Lausanne Barcelona

YEAR

2017

14 Atelier Cube + Bonell i Gil – Reconstruction of the Parliament


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 14 Atelier Cube + Bonell i Gil – Reconstruction of the Parliament

LOCATION: Lausanne, Switzerland, Rue Cité-Devant 13, 46°6'0' N / 2°57'36'' E

YEAR: 2017

ARCHITECT / FIRM: Atelier Cube + Bonell i Gil, Architect Lausanne Barcelona

BUYER: Canton de Vaud, Direction générale des immeubles du patrimoine DGIP

SURFACE: 2.786 sqm

PRICE: € 23.000.000

DESCRIPTION:
The dramatic fire of May 2002, which destroyed the building of the Vaudois parliament, put the owner in front of a drastically new situation: a site, witness of successive changes, was suddenly turned into a ruin, thus opening a new page of history. The main challenge of rebuilding an emblematic building on a ruin steeped in history is first and foremost an architectural and urban planning issue, completed the dual problematic heritage and energy attitude. To succeed in choosing an exemplary project, the canton organized from 2007 to 2009 an international architecture and engineering competition with a highly qualified jury. The choice of the Rosebud project on June 5, 2009 revealed a project that opened up the parliament by opening it on the main access street and giving it a contemporary roof, affirming the presence of legislative power in the silhouette of the old city.

WHAT - Program


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new program is in balance with the existing one.

DESCRIPTION:
To clear a sufficient surface and to give a roof to the space required for the parliamentary debates, the rooms of commissions and the refreshment bar while rebuilding on the ruins.

WHO - Financing


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The investor is the property owner.

DESCRIPTION:
Funding is entirely provided by the canton. The budget was the subject of an investment loan voted by the parliament and submitted to a referendum.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
The volumetric variation comes from a surface gain of the parliamentary room cantilevered on the perimeter of the historic walls at the southern and western boundary of the piece of land.

HOW MUCH - Relative Dimensions


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: There are no new spaces.

DESCRIPTION:
No new spaces have been created. New access was broken by demolishing a building of low heritage value. This allowed to highlight parts of older buildings previously unknown.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The supporting structure is predominantly a new structure.

DESCRIPTION:
The fire destroyed or heavily damaged all existing supporting structures. In addition to the consolidation of the foundation walls on which the new project relies, a new roof structure was put in place using a laminated panel assembly, similar to an origami game.

HOW - Design Strategy MATERIAL


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The materials chosen for the new intervention balance similarities and differences with the existing ones.

DESCRIPTION:
Reinforced concrete replaced the stone construction, which was of poor quality as a result of the water used to spread the fire. The roof frame has been coked with elements of surface wood, working in an isotropic way and allowing to release a large free interior volume without tie rods and carrying loads vertically.

HOW - Design Strategy IMAGE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new intervention favors a relationship of discontinuity with the existing structures.

DESCRIPTION:
"The true tradition in great things is not to redo what others have done, but to rediscover the spirit that does these things and that would make all of them different in other times" - Paul Valéry