WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Brescia, Italy

ARCHITECTS / FIRM

Arch. Camillo Botticini, Arch. Matteo Facchinelli (Botticini + Facchinelli ARW S.r.l. S.t.p.)

YEAR

2017

12 ARW associates – “Living in the park”: the recovery of the damaged areas of the Magazzini Generali – Brescia


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 12 ARW associates – “Living in the park”: the recovery of the damaged areas of the Magazzini Generali – Brescia

LOCATION: Brescia, Italy

YEAR: 2017

ARCHITECT / FIRM: Arch. Camillo Botticini, Arch. Matteo Facchinelli (Botticini + Facchinelli ARW S.r.l. S.t.p.)

BUYER: NAU - Nuovi Assetti Urbani S.p.A.

SURFACE: 55.540 sqm

PRICE: € About 100 Million

DESCRIPTION:
The project that is not yet constructed, is placed in the south-west suburb of Brescia. The area is crossed by a system of parks, where the project becomes the final tile. It makes it coincide the recovery of a disused industrial area with an idea of a city that coherently integrates the various components of the transformation. The project responds to the problems that this part of the city presents through the following strategies: first of all, it integrates the urban front to the near Via Dalmazia, recovering and inserting the buildings called “Casere” in a new urban context, and enhancing them as a testimony of the productive history of this place. Moreover, it changes the character of the street, elevating it from decadent periphery to an urban door, a threshold that identifies the transition from a condition outside the city (in relation to the nearby orbital road), to one of recognizability in the urban core and in its elements’. It happens through a strong characterization of places with new fronts, squares, high buildings that integrate to the newly built shopping center. It draws a park that conforms as a fragment of a larger urban system. The park becomes the lung of this intervention, not a residue, but the spine that structures the relationship between the urban front and Via Dalmazia. We also planned a residential intervention that recomposes the relation with the district towards Via Corsica and Don Bosco, integrating with and at the same time opening up towards the park. We can speak of residence in the park and not of residence and park. The two entities mutually enhance each other for the balanced design of buildings volumes that alternate bodies in line with vertical elements but, above all, for basements with embankments which, in addition to integrating off-ground parking areas, form green shores that measure open space and enhance the borders as small flowered valleys and tree-lined hills. The construction of a pedestrian walkway is also defined, where the traffic remains outside (filtered by the parking lots on the edge and the embankments) and where children can move safely. Here silence prevails over the urban noise and the presence of the park offers a living condition with environmental quality and integration to the city and its easily accessed services.

WHAT - Program


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The functional program is predominantly a new program.

DESCRIPTION:
The program includes different integrated functions: a new hotel close to the refurbished “Casere” and a multipurpose building placed in the South side of the site that creates a public spaces systems and a new urban front connected to the new commercial centre. Another existing building will be transformed into offices building. The "casere" will become an open market with shops and restaurants where eat and buy. The buildings placed up the artificial hills are residential and senior housing living.

WHO - Financing


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: Financing for a minor part made by the original owner, mostly from another investor.

DESCRIPTION:
The original owner has financed the park and the urbanization works in succession. The sale by lots will take place through private investors. An intervention is planned in a solution for subsequent steps.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present REDUCTION,

PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The overall dimensions are about one third compared to the pre-existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The overall dimensions are about three times the pre- existing volume.

DESCRIPTION:
We don’t know the original volume and surface the place was completely occupied by warehouse. The new volumes are a result of an urban convention between the old properties and the municipality with the commitments by privates investors to built a new park instead of industries.

HOW MUCH - Relative Dimensions


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new spaces are prevalent with respect to the pre-existing spaces.

DESCRIPTION:
We don’t know the original volume and surface the place was completely occupied by warehouse. The new volumes are a result of an urban convention between the old properties and the municipality with the commitments by privates investors to built a new park instead of industries.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The supporting structure is predominantly a new structure.

DESCRIPTION:
The interventions will be carried out with mixed techniques between on-site construction and concrete and wood manufacturing. The structures of the "Casere" despite being in concrete will be subjected to a necessary seismic adjustment to make them usable with the new destinations of use.

HOW - Design Strategy MATERIAL


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The materials chosen for the new intervention show more differences than similarities compared to the pre-existing.

DESCRIPTION:
The interventions will be carried out with mixed techniques between on-site construction and concrete and wood manufacturing. The structures of the "Casere" despite being in concrete will be subjected to a necessary seismic adjustment to make them usable with the new destinations of use.

HOW - Design Strategy IMAGE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new intervention favors a relationship of discontinuity with the existing structures.

DESCRIPTION:
The almost radical change in both the destinations of use and the space determinates the transformation of the area with container buildings into one that substitutes an idea of integrative urbanity that structurally integrates the new functions and defines the space.