WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

MARSEILLE

ARCHITECTS / FIRM

CARACTERE SPECIAL § MATTHIEU POITEVIN ARCHITECTURE

YEAR

2013

46 Caractere Special & Matthieu Poitevin – La Friche la belle de Mai


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 46 Caractere Special & Matthieu Poitevin – La Friche la belle de Mai

LOCATION: MARSEILLE

YEAR: 2013

ARCHITECT / FIRM: CARACTERE SPECIAL § MATTHIEU POITEVIN ARCHITECTURE

BUYER: SCIC SA Friche de la Belle de Mai

SURFACE: 34.000 sqm

PRICE: € 13.250.000

DESCRIPTION:
The "Panorama" project at the Friche la Belle de Mai, consists on the one hand in the construction of a space for the diffusion of contemporary art, and on the other hand in the requalification of the buildings known as the "Tower" and "Les Magasins", along rue Jobin, on block 3 of the Friche la Belle de Mai. The Magasins building (building R+2) will be renovated into offices and workshops for artists currently residing in the Tower, while the Tower (building R+5) will become an establishment open to the public. An extension to the Tower will be installed on the roof of the Stores and connected to the Tower from the R+4: it's the Panorama. The levels between Tower and Stores correspond only to the R+2. This R+2 (48 00 ngf) is also on the same level as the north side of the plot: restaurant, Algécos. Access to the buildings will therefore be level for the ground floor and the ground floor +2. The Panorama would be accessible from the Tower's R+4, through a floor added to the roof of the Stores: it is the belvedere. It will then give access to the roof of the Magasins by a staircase and a handicapped ramp. To bring light into the Stores building, which is approximately 125 metres long by 75 metres wide, hoppers will be created. They are called faults or atriums, they are located between the roof and the ground floor. The ground floor will not be affected by these skylights. It will essentially be a storage space. An unloading dock and access from Jobin Street will be provided. The operation is taking place while some residents have their work shop in the Tower. It is therefore a well orchestrated drawer operation that must be done. CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.

WHAT - Program


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new program is in balance with the existing one.

DESCRIPTION:
The levels between Tower and Stores correspond only to the R+2. This R+2 (48 00 ngf) is also on the same level as the north side of the plot: restaurant, Algécos. Access to the buildings will therefore be level for the ground floor and the ground floor +2. The Panorama would be accessible from the Tower's R+4, through a floor added to the roof of the Stores: it is the belvedere. It will then give access to the roof of the Magasins by a staircase and a handicapped ramp. To bring light into the Stores building, which is approximately 125 metres long by 75 metres wide, hoppers will be created. They are called faults or atriums, they are located between the roof and the ground floor. The ground floor will not be affected by these skylights. It will essentially be a storage space. An unloading dock and access from Jobin Street will be provided. The operation is taking place while some residents have their work shop in the Tower. It is therefore a well orchestrated drawer operation that must be done. CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.

WHO - Financing


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: Balanced financing between the original owner and another investor.

DESCRIPTION:
City subsidy and SCIC SA funds.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
The "Panorama" project at the Friche la Belle de Mai, consists on the one hand in the construction of a space for the diffusion of contemporary art, and on the other hand in the requalification of the buildings known as the "Tower" and "Les Magasins", along rue Jobin, on block 3 of the Friche la Belle de Mai. The Magasins building (building R+2) will be renovated into offices and workshops for artists currently residing in the Tower, while the Tower (building R+5) will become an establishment open to the public. An extension to the Tower will be installed on the roof of the Stores and connected to the Tower from the R+4: it's the Panorama. The levels between Tower and Stores correspond only to the R+2. This R+2 (48 00 ngf) is also on the same level as the north side of the plot: restaurant, Algécos. Access to the buildings will therefore be level for the ground floor and the ground floor +2. The Panorama would be accessible from the Tower's R+4, through a floor added to the roof of the Stores: it is the belvedere. It will then give access to the roof of the Magasins by a staircase and a handicapped ramp. To bring light into the Stores building, which is approximately 125 metres long by 75 metres wide, hoppers will be created. They are called faults or atriums, they are located between the roof and the ground floor. The ground floor will not be affected by these skylights. It will essentially be a storage space. An unloading dock and access from Jobin Street will be provided. The operation is taking place while some residents have their work shop in the Tower. It is therefore a well orchestrated drawer operation that must be done. CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.

HOW MUCH - Relative Dimensions


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: Pre-existing spaces are prevalent with respect to new spaces.

DESCRIPTION:
The "Panorama" project at the Friche la Belle de Mai, consists on the one hand in the construction of a space for the diffusion of contemporary art, and on the other hand in the requalification of the buildings known as the "Tower" and "Les Magasins", along rue Jobin, on block 3 of the Friche la Belle de Mai. The Magasins building (building R+2) will be renovated into offices and workshops for artists currently residing in the Tower, while the Tower (building R+5) will become an establishment open to the public. An extension to the Tower will be installed on the roof of the Stores and connected to the Tower from the R+4: it's the Panorama. The levels between Tower and Stores correspond only to the R+2. This R+2 (48 00 ngf) is also on the same level as the north side of the plot: restaurant, Algécos. Access to the buildings will therefore be level for the ground floor and the ground floor +2. The Panorama would be accessible from the Tower's R+4, through a floor added to the roof of the Stores: it is the belvedere. It will then give access to the roof of the Magasins by a staircase and a handicapped ramp. To bring light into the Stores building, which is approximately 125 metres long by 75 metres wide, hoppers will be created. They are called faults or atriums, they are located between the roof and the ground floor. The ground floor will not be affected by these skylights. It will essentially be a storage space. An unloading dock and access from Jobin Street will be provided. The operation is taking place while some residents have their work shop in the Tower. It is therefore a well orchestrated drawer operation that must be done. CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The supporting structure is mainly the original one.

DESCRIPTION:
The "Panorama" project at the Friche la Belle de Mai, consists on the one hand in the construction of a space for the diffusion of contemporary art, and on the other hand in the requalification of the buildings known as the "Tower" and "Les Magasins", along rue Jobin, on block 3 of the Friche la Belle de Mai. The Magasins building (building R+2) will be renovated into offices and workshops for artists currently residing in the Tower, while the Tower (building R+5) will become an establishment open to the public. An extension to the Tower will be installed on the roof of the Stores and connected to the Tower from the R+4: it's the Panorama. The levels between Tower and Stores correspond only to the R+2. This R+2 (48 00 ngf) is also on the same level as the north side of the plot: restaurant, Algécos. Access to the buildings will therefore be level for the ground floor and the ground floor +2. The Panorama would be accessible from the Tower's R+4, through a floor added to the roof of the Stores: it is the belvedere. It will then give access to the roof of the Magasins by a staircase and a handicapped ramp. To bring light into the Stores building, which is approximately 125 metres long by 75 metres wide, hoppers will be created. They are called faults or atriums, they are located between the roof and the ground floor. The ground floor will not be affected by these skylights. It will essentially be a storage space. An unloading dock and access from Jobin Street will be provided. The operation is taking place while some residents have their work shop in the Tower. It is therefore a well orchestrated drawer operation that must be done. CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.

HOW - Design Strategy MATERIAL


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The materials chosen for the new intervention show more similarities than differences compared to the pre-existing ones.

DESCRIPTION:
The "Panorama" project at the Friche la Belle de Mai, consists on the one hand in the construction of a space for the diffusion of contemporary art, and on the other hand in the requalification of the buildings known as the "Tower" and "Les Magasins", along rue Jobin, on block 3 of the Friche la Belle de Mai. The Magasins building (building R+2) will be renovated into offices and workshops for artists currently residing in the Tower, while the Tower (building R+5) will become an establishment open to the public. An extension to the Tower will be installed on the roof of the Stores and connected to the Tower from the R+4: it's the Panorama. The levels between Tower and Stores correspond only to the R+2. This R+2 (48 00 ngf) is also on the same level as the north side of the plot: restaurant, Algécos. Access to the buildings will therefore be level for the ground floor and the ground floor +2. The Panorama would be accessible from the Tower's R+4, through a floor added to the roof of the Stores: it is the belvedere. It will then give access to the roof of the Magasins by a staircase and a handicapped ramp. To bring light into the Stores building, which is approximately 125 metres long by 75 metres wide, hoppers will be created. They are called faults or atriums, they are located between the roof and the ground floor. The ground floor will not be affected by these skylights. It will essentially be a storage space. An unloading dock and access from Jobin Street will be provided. The operation is taking place while some residents have their work shop in the Tower. It is therefore a well orchestrated drawer operation that must be done. CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.

HOW - Design Strategy IMAGE


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The new intervention favors a relationship of continuity with the existing structures.

DESCRIPTION:
CITY TERRACE Building R+5, grinding stones in facade completely renovated with care and intelligence, 900 m² per level arranged in loft style with thematic and refined loggias. All amenities on each level, shops on the ground floor, living room 10 000 m². No maintenance work required. Interior finishes to suit everyone's tastes; vertical circulation restored to suit current and multiple uses. Creation of luminous brushes during the day and flying carpet lighting at night. The level is overlooked by an accessible terrace of 10,000 m². Aperitif or summer barbecue are highly desirable without having to be overlooked. The whole is connected by a kind of attic, extruded attics: a penthouse. It will be brilliantly decorated inside and will offer a more intimate setting, just over 400 m². Sublime sunset guaranteed. A few noises of trains coming and going at the rear, all of them of a torrid romanticism. Outdoor screen from Paris. Internal sky at the choice of the authors. Close to the SNCF train station, friendly restaurant, theatre and all artistic events. Parking guaranteed.