WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Bellagio, Italy, 45°59′15″N 9°15′43″E

ARCHITECTS / FIRM

Ortalli Verrier with Marco Ortalli

YEAR

2018

21 Ortalli Verrier with Marco Ortalli – Guesthouse


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 21 Ortalli Verrier with Marco Ortalli – Guesthouse

LOCATION: Bellagio, Italy, 45°59′15″N 9°15′43″E

YEAR: 2018

ARCHITECT / FIRM: Ortalli Verrier with Marco Ortalli

BUYER: Aurelia Gallarati Scotti

SURFACE: 530 sqm

PRICE: € 430.000

DESCRIPTION:
The property is located in a sunny basin sheltered from the wind and bordered by a hill which frames it in the shape of an amphitheatre, together with the olive grove and the woods. Due to the historical listing of these buildings, the volumetric characteristics and the existing wall openings have been retained. The architectural project was accompanied by environmental improvements and agronomic interventions to create a garden of subsistence, where every planting is productive for food use, officinal or agricultural.

WHAT - Program


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new functional program has completely replaced the original one.

DESCRIPTION:
Inside, each one of the five guestrooms is different in size and geometry. The common space develops on two levels: it is the heart of the building, overlooking with a large porch the agricultural part of the property. At street level, the warehouses are organized for agricultural materials and laundry.

WHO - Financing


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The investor is the property owner.

DESCRIPTION:
The project was co-financed by the European Agricultural Fund for Rural Development (2014-2020) to support the implementation and development of rural tourism activities.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
Due to the historical listing of these buildings, the volumetric characteristics of the building have been retained.

HOW MUCH - Relative Dimensions


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: There are no new spaces.

DESCRIPTION:
Due to the historical listing of these buildings, the volumetric characteristics and the existing wall openings have been retained.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The supporting structure is mainly the original one.

DESCRIPTION:
Due to the historical listing of these buildings, the volumetric characteristics and the existing wall openings have been retained.

HOW - Design Strategy MATERIAL


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The materials chosen for the new intervention balance similarities and differences with the existing ones.

DESCRIPTION:
On the exteriors, the intervention comprised the restoration of the historical marble dust and coloured lime glaze plasters and new window frames in chestnut wood. The renovation work was entirely carried out in dry mortarless construction. Chestnut wood was used for the structure and theflooring. The furniture was purposely designed and made from walnut trees located within the property, whose boards were dried and processed.

HOW - Design Strategy IMAGE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new intervention balances elements of continuity and discontinuity with respect to existing structures.

DESCRIPTION:
All the spaces have in common the materials used for the floor, walls and ceilings as well as the construction details.