WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Gaggiano, Italy 45°24'23.423" N - 9°1'59.954" E

ARCHITECTS / FIRM

Luigi Ferrario

YEAR

2003

13 Luigi Ferrario – Gaggiano between two bridges


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 13 Luigi Ferrario – Gaggiano between two bridges

LOCATION: Gaggiano, Italy 45°24'23.423" N - 9°1'59.954" E

YEAR: 2003

ARCHITECT / FIRM: Luigi Ferrario

BUYER: Municipality of Gaggiano

SURFACE: 6.000 sqm

PRICE: € 800.000

DESCRIPTION:
The environmental setting of Gaggiano (Milan), lying between two bridges and extending over both banks of the Naviglio Grande, is so unique and important as to be considered a homegeneous territorial area which for its historical, architectural and cultural aspects is especially suited to integrate the objectives of the strategic projects established by the program for upgrading and enhancing the territorial and environmental area of Naviglio Grande. Realization of the upgrading project, had the objective of restoring both banks of the Naviglio Grande by creating pedestrian and limited-traffic zones, safeguarding navigation, and rearranging the area in front of monumental and historic buildings. Since these areas have been designed as spaces for strolling and socializing, plans called for the utilization of both traditional materials and innovative technologies, as well as contemporary elements of street furniture.

WHAT - Program


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new program is in balance with the existing one.

DESCRIPTION:
The ancient hamlet of Gaggiano, first mentioned in historical documents as early as the 12th century, owes its agricultural and commercial development to the construction of two important regional trade routes: the Vigevanese post road, and the Naviglio Grande canal, which terminated in Gaggiano and for this reason was called “Navigium de Gazano” (it was only extended as far as Milan in 1209). The village grew around the two banks of the canal, crossed by two bridges, giving rise to a unique environment, historically and architectonically uniform, in which several important monuments stand out (the parish church and several noble villas and palaces of the 18th century).

WHO - Financing


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: Financing made entirely by an investor other than property.

DESCRIPTION:
Lombardy Region.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
The project for the redevelopment of the historic centre is founded on the recognition of the central role of the Naviglio.

HOW MUCH - Relative Dimensions


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new spaces are in balance with respect to the pre- existing spaces.

DESCRIPTION:
It consists of the structural consolidation of the banks, the safeguard of navigation, and the creation of pedestrian and/or limited access areas with the redevelopment of the areas in front of the historical and monumental buildings.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The supporting structure is predominantly a new structure.

DESCRIPTION:
Having identified the shared features of urban design that link the buildings on the two banks, six parking areas were created using traditional materials.

HOW - Design Strategy MATERIAL


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The materials chosen for the new intervention are similar to the pre-existing ones.

DESCRIPTION:
Traditional materials (stone slab and cobbles for the paving), and innovative technologies (aerated fountains), and new street furniture was designed (horizontal, curved benches, semi-circular bicycle stands, shelters, and waste bins) using a deliberately contemporary language capable at the same time of fitting elegantly into the historic context.

HOW - Design Strategy IMAGE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new intervention balances elements of continuity and discontinuity with respect to existing structures.

DESCRIPTION:
The lighting project sets out to enhance the striking beauty of the urban space, creating surprising visual effects, such as the illumination of the clouds of water.