WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Via Giulio Biglieri, 19, 10126 Turin

ARCHITECTS / FIRM

BDR bureau (Simona Della Rocca, Alberto Bottero)

YEAR

2019

54 bdrbureau – Enrico Fermi School


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 54 bdrbureau – Enrico Fermi School

LOCATION: Via Giulio Biglieri, 19, 10126 Turin

YEAR: 2019

ARCHITECT / FIRM: BDR bureau (Simona Della Rocca, Alberto Bottero)

BUYER: Fondazione Agnelli, Compagnia di San Paolo

SURFACE: 5.069 sqm

PRICE: € 7.300.000 (including furniture, landscape, all technical costs and VAT included)

DESCRIPTION:
The project transforms a building built in the 1960s in a semi-peripheral district of Turin into an innovative school, rethinking the architecture according to new pedagogical needs and a renewed relationship with the community. At the urban level, the reorganization of accesses and external areas opens the school spaces to the city. The new main entrance transforms the back of the building into a new façade and draws a large, green, accessible, threshold space. The ground floor functions as a civic center, where the various functions are held together by an atrium that faces the garden and the two courtyards. On the upper floors, the atrium accommodates recreational and group spaces, while educational activities are organized in clusters, a spatial unit composed of classrooms, cloakrooms and informal learning spaces. This approach to the project aims to make the Fermi school a case study for the innovation of school facilities no longer in line with the new educational models. The school renovation is part of "Torino Fa Scuola", a project by Fondazione Agnelli, Compagnia di San Paolo in collaboration with the City of Turin, which promotes cultural, pedagogical and architectural reflection on the new learning spaces.

WHAT - Program


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The functional program remains the original one.

DESCRIPTION:
The program is organized to favour a continuous and controlled use of the building that, following the concept of community schools, integrates several activities opened to the neighborhood, such as the gym, library/auditorium, cafeteria that extend directly to the outer space. The cluster is conceived as an articulated system in which the common space connects the various activities and opens up towards the external collective space. The classrooms are therefore the meeting and hinge point between inside/outside because they maintain a visual permeability towards the common space and can expand the didactic and recreational activity on the terraces, according to a model that refers to the didactic experiments of the open-air schools. This approach also justifies the attention given to the landscape design, as the presence of greenery outside and inside the school accompanies students in everyday life and assume a pedagogical value. The Fermi school project was the subject of an international competition and involved the school communities through a shared and participatory process that also included the revision of the current teaching model.

WHO - Financing


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: Financing made entirely by an investor other than property.

DESCRIPTION:
The school renovation is part of "Torino Fa Scuola", a project by Fondazione Agnelli, Compagnia di San Paolo in collaboration with the City of Turin.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
Recognizing some spatial qualities in the existing building, the intervention reorganizes the spaces and works mainly by addition. The topic of the new envelope has been interpreted as an opportunity to innovate the entire school structure and as a tool to transmit the pedagogical values of a school open towards the outside.

HOW MUCH - Relative Dimensions


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new spaces are in balance with respect to the pre- existing spaces.

DESCRIPTION:
The project proposes an "inhabited envelope" created through the addition of new steel spatial structures that extend educational activities into outdoor terraces, welcome new connective spaces and behave like passive shelding systems. The interiors follow the spatial grid of the frames and form a sequence of easy to read spaces in which the furniture is conceived as a transformative element.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The supporting structure is composed in a balanced way by pre-existing structures and new structures.

DESCRIPTION:
The modularity and repetition of the new frames design a linear façade completed by a metal mesh that emphasizes visual permeability and the relationship with the outside.

HOW - Design Strategy MATERIAL


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The materials chosen for the new intervention are similar to the pre-existing ones.

DESCRIPTION:
The compositional theme of the frame is also repeated on the existing building, whose facades are treated with a coat finished with plaster in different grain sizes, creating slight depth of the facade.

HOW - Design Strategy IMAGE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new intervention balances elements of continuity and discontinuity with respect to existing structures.

DESCRIPTION:
The facades on the new front and towards the courtyards maintain large windows that enhance the visual permeability among the volumes and the external spaces, giving meaning to the original organization.

error: