WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Ostana

ARCHITECTS / FIRM

Arch. Massimo Crotti, Antonio De Rossi, Marie-Pierre Forsans Studio Associato GSP (Ing. Roberto Trabacca, Arch. Giovanni Depaoli)

YEAR

2015

38 Massimo Crotti, Marie-Pierre Forsans – Cultural Centre Lou Pourtoun


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 38 Massimo Crotti, Marie-Pierre Forsans – Cultural Centre Lou Pourtoun

LOCATION: Ostana

YEAR: 2015

ARCHITECT / FIRM: Arch. Massimo Crotti, Antonio De Rossi, Marie-Pierre Forsans Studio Associato GSP (Ing. Roberto Trabacca, Arch. Giovanni Depaoli)

BUYER: Municipality of Ostana

SURFACE: 490 sqm

PRICE: € 910.000

DESCRIPTION:
The building of the Cultural Center "Lou Pourtoun", symbol of the rebirth of the Occitan village, is located at 1,400 meters above sea level in the hamlet Sant'Antonio - Miribrart and hosts the cultural and social activities of the renewed local community. The construction reinterprets the local type of the “pourtoun” that existed on the site: a covered road that fits the contour line, a void space that gives access to the building's cells located upstream and downstream. The space of the pourtoun, together with the articulation of the section, represent the key theme of the project, which has in the distribution its strength: all three levels are accessible from the slope, around the central void are organized the volumes of the rooms that host the various activities of the centre. The recycling of the stone, the clearity of construction, the high-performance building casing, the high wooden windows, the corten steel details, the energy production from renewable sources, make the building an example of adaptive reuse and of dialectical reinterpretation between history and contemporary.

WHAT - Program


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new functional program has completely replaced the original one.

DESCRIPTION:
The cultural center "Lou Pourtoun", opened at the end of 2015, represents only the final piece of this strategy that combines architectural quality, cultural policies and social and economic revival. Situated in the upper Po valley, in the heart of an ancient late medieval village – Miribrart, in occitan language – fully stone costructions and with a history of Calvinist heresy, teh Cultural Centre "Lou Pourtoun" host events such as the international "Ostana-Escrituras en Lenga Maire", which brings each year writers from around the world in the Po Valley, the School of cinema L’Aura lead by the movie maker Giorgio Diritti, the Research Centerof Alpine Rivers, formative activities of the Politecnico di Torino, and several other initiatives such exhibitions, meetings and lectures.

WHO - Financing


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The investor is the property owner.

DESCRIPTION:
-

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The overall dimensions are about three times the pre- existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The overall dimensions are about three times the pre- existing volume.

DESCRIPTION:
-

HOW MUCH - Relative Dimensions


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new spaces are in balance with respect to the pre- existing spaces.

DESCRIPTION:
-

HOW - Design Strategy STRUCTURE


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The original supporting structure has been completely replaced by a new structure.

DESCRIPTION:
-

HOW - Design Strategy MATERIAL


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The materials chosen for the new intervention show more similarities than differences compared to the pre-existing ones.

DESCRIPTION:
-

HOW - Design Strategy IMAGE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new intervention balances elements of continuity and discontinuity with respect to existing structures.

DESCRIPTION:
-