WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Bergamo

ARCHITECTS / FIRM

Arch. Fulvio Valsecchi + studio tecnico della Congregazione della Misericordia Maggiore di Bergamo - MIA

YEAR

1974

17 Fulvio Valsecchi – Bergamo Housing for Hall


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 17 Fulvio Valsecchi – Bergamo Housing for Hall

LOCATION: Bergamo

YEAR: 1974

ARCHITECT / FIRM: Arch. Fulvio Valsecchi + studio tecnico della Congregazione della Misericordia Maggiore di Bergamo - MIA

BUYER: Congregazione della Misericordia Maggiore di Bergamo - MIA

SURFACE: 2500 sqm

PRICE: € -

DESCRIPTION:
1. Call for Project 1.1. Interstitial grid 1.1.1. Implementation - Longuelo Housing for Hall - Overcoming architectural barriers - Older and disabled people not only on the ground floor - Project executed residence for all liquid urbanization intervention - A civil rejection of the predominant position of the '80s to accommodate the elderly and handicapped on the ground floor. A discriminatory moment in forming an alienated plan for the paralyzed and weak. - An idea a new thought of architecture - Participatory architecture - Property - Property officials - Works management - Neighbourhood Committee - Participation from below - Creation of liquid interstitial spaces at height. Squares, sidewalks, hanging gardens belonging to the residence at high altitude - Formation of disaggregated vertical installations as an alternative to the traditional stairwell - The castle system serves 15 accommodations per floor instead of two or four - Update of the intervention - olfactory products for the blind - Psychiatric therapies - Solutions for overcoming mental barriers - Re-ownership of the property for public use - The building is already prepared for the use of solar panels - Thanks to the official architect of the property MIA because without his contribution the building would not have been built 1.1.2. Private intervention public use 1.1.3. Ground floor free public use 1.1.4. Public use of social areas and high altitude pavements - Spaces for socializing 1.1.5. Elevator also for all mountain bikes for public use 1.1.6. Staircase for public use 1.1.7. Limited land use 1.2. subjects of study: 1.a LAW FOR ARCHITECTURE 2 a SOCIAL HOUSING - b CITY AND ENERGY 1.2.1. Prof. Reggio of the Politecnico di Milano has informed the President of the Republic that this building should be included as a national monument. 1.2.2. A committee of the European Parliament carried out an inspection and the public lift Montalettighe was the subject of study for rules on the use of buildings for people with disabilities.

WHAT - Program


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new functional program has completely replaced the original one.

DESCRIPTION:
Creation of public interstitial spaces at high altitude, such as squares, sidewalks, hanging gardens also belonging to the residence at high altitude.

WHO - Financing


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: Financing made entirely by an investor other than property.

DESCRIPTION:
Congregation of the Major Mercy of Bergamo - MIA Religious institute in Bergamo Address: Via Malj Tabajani, 4, 24121 Bergamo BG Phone: 035 211355 Province: Province of Bergamo

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing surface.

- VOLUME present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
Squares at a height for public use and a roof garden for public use protected by a transparent cover.

HOW MUCH - Relative Dimensions


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new spaces have completely replaced the existing spaces.

DESCRIPTION:
A committee of the European Parliament carried out an inspection and the public lift Montalettighe was the subject of study for rules on the use of buildings for people with disabilities. First in France and then in Italy the intervention was the subject of study for the new legislation on disabled people. With particular attention to the elevator montalettighe for public use.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The original supporting structure has been completely replaced by a new structure.

DESCRIPTION:
Mainly in steel.

HOW - Design Strategy MATERIAL


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The materials chosen for the new intervention are completely different from the pre-existing ones.

DESCRIPTION:
Mainly in steel.

HOW - Design Strategy IMAGE


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new intervention is in total contrast with the existing structures.

DESCRIPTION:
Housing for Hall was a new intervention and in total contrast with the thought of the seventies that wanted to accommodate the elderly and handicapped on the ground floor.