WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

PARIS

ARCHITECTS / FIRM

ATELIER MARC BARANI

YEAR

2018

47 Marc Barani – Auditorium of the Institut de France


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 47 Marc Barani – Auditorium of the Institut de France

LOCATION: PARIS

YEAR: 2018

ARCHITECT / FIRM: ATELIER MARC BARANI

BUYER: Institut de France

SURFACE: 3.445 sqm

PRICE: € Price not communicated

DESCRIPTION:
The Auditorium of the Institut de France is part of the Institute’s subtle plan to open the harmonic edifice to the Seine. Consisting of many strata, this palimpsestic site imposes its law and its density. The three entities – hall, offices, auditorium – are sutured by shafts of light. With immemorial nobility, the auditorium sets up a correspondence with the Coupole and the great Salle des Séances; the stone base evokes the excavation of the site, while wood is developed in a honeycomb structure on the walls and coffered ceiling. Subtle, moveable panels offer a high-tech reinterpretation – both technical and acoustical – of an ancient amphitheatre.

WHAT - Program


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new program is in balance with the existing one.

DESCRIPTION:
Auditorium of 350 seats, hall, exhibition area, meeting rooms, offices and logistic.

WHO - Financing


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: Balanced financing between the original owner and another investor.

DESCRIPTION:
Price not communicated

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The overall dimensions are about twice the pre-existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The overall dimensions are about twice the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
The needs of configurations required for these activities are miscellaneous. The set will consist of : - An auditorium of 350 seats (this gauge desired will be slightly adapted to the physical or archeological constraints of the site) with a platform and fixed tiers with frontal configuration for the following performances : • seminars • conferences • concerts • digital projections ; - a large meeting room of 100 seats (refurbishment of the Hugot room) ; - a large hall for the auditorium helping too the reception of events and exhibitions ; - meeting rooms for 20 to 30 participants equipped for videoconferencing ; - a mixed vocation room : large meeting room forming an extension of the hall that occasionally can be used as food court space, type caterer, with its related office ; - features and necessary technical logistics, governances, simultaneous interpretation, technical administration. The room type auditorium for 350 persons will be fitted for simultaneous interpretation with cabins, governance and rest room, as well as screening, audio system, recording, etc. The set will consist too of : - offices - annex locals : dressing room and lavatory. - The reception rooms, the hall of committee’s room and annex locals of this small “centre of conferences” will be prestigious places taking advantage as much as possible of the natural light.

HOW MUCH - Relative Dimensions


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new spaces are prevalent with respect to the pre-existing spaces.

DESCRIPTION:
Market hall conserved.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The supporting structure is predominantly a new structure.

DESCRIPTION:
The structure takes into account the landfill of the project and the difficult access while proposing vertical concrete walls for the buried sides and precast steel parts for the upper sides.

HOW - Design Strategy MATERIAL


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The materials chosen for the new intervention show more differences than similarities compared to the pre-existing.

DESCRIPTION:
In connection with the structure, the buried sides and the ground are overlayed with stones, the aerial sides with wood or plaster.

HOW - Design Strategy IMAGE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new intervention favors a relationship of discontinuity with the existing structures.

DESCRIPTION:
The project should aim at establishing matching between the existing and the new intervention (volumetry, materials, staging by the path).