WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Cesara, Turin, Piedmont - Italy

ARCHITECTS / FIRM

Studioata - Associazione Professionale Architetti

YEAR

2012

50 Studioata – Around the courtyard – Recovery and expansion of an historic building for tourism


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 50 Studioata – Around the courtyard – Recovery and expansion of an historic building for tourism

LOCATION: Cesara, Turin, Piedmont - Italy

YEAR: 2012

ARCHITECT / FIRM: Studioata - Associazione Professionale Architetti

BUYER: Municipality of Cesara (Turin)

SURFACE: 650 sqm

PRICE: € 874.000

DESCRIPTION:
The object of intervention building is presented as the result of progressive expansion stages, with construction characteristics and different levels; it resulted a pleasant and balanced set, even if the accretions it made little compositional characteristics legible. The location in the urban fabric, Central and immediately accessible, and the ability to connect with the adjacent public spaces, allow this building to become the symbol of the City and the events catalyst and recall events. The property recovered was to represent the expression of local identity and historical memory of the city of Cesara but also offer a renewed image that can plug it into a circuit of events wider and resonance. The project included the enhancement of existing structures as possible bringing to light the original condition and inserting a new element recognizable materials and technologies to accommodate new functions. The goal of the intervention was the redevelopment and the functional enhancement of an existing urban space. It ran the restoration of all the common parts and the completion of the ground floor where were included the multipurpose space functions, bar-restaurant and cultural district. On the upper floor, connected with a new realization scale, there are the bedrooms. The inner courtyard, in previously covered by a sheet metal roofing, has always been used as a space of relationship and encounter. The project recovers this vocation by introducing a new box-volume, recognizable and independent in its formal identity, in order to make this usable space in all seasons both as a space tables for the bar, and as a multipurpose space. The new volume is characterized by a casing glass with iron frame and horizontal tamponade in wooden planking on the entire perimeter detached from the building facades. The connection with the existing occurs on all sides with glass surfaces portions, supported by a wooden truss that evokes the ancient arbor and allows the complete reading of the historic building. In addition, thanks to the discovery of four arches in the execution phase of the work, it is obtained a new local loggia in direct communication with these spaces. A septum in Corten marks the main entrance to the new volume covered architectural heart and distributive-functional core of the entire building complex. The new elements are not mimetic compared to the existing, but discrete but recognizable, technologically and functional distributively; It is clearly evident what was and what has been added: the drawing of the new design is inserted into the logic of the ancient but using current technologies and languages.

WHAT - Program


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The functional program remains predominantly the original one, with a limited new program.

DESCRIPTION:
The object of intervention building is presented as the result of progressive expansion stages, with construction characteristics and different levels; it resulted a pleasant and balanced set, even if the accretions it made little compositional characteristics legible. The location in the urban fabric, Central and immediately accessible, and the ability to connect with the adjacent public spaces, allow this building to become the symbol of the City and the events catalyst and recall events. The property recovered was to represent the expression of local identity and historical memory of the city of Cesara but also offer a renewed image that can plug it into a circuit of events wider and resonance.

WHO - Financing


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The investor is the property owner.

DESCRIPTION:
The project was commissioned by the Municipality of Cesara which is also the owner of the property.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present NO VARIATION,

TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions are equal to the pre-existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
The inner courtyard, in previously covered by a sheet metal roofing, has always been used as a space of relationship and encounter. The project recovers this vocation by introducing a new box-volume, recognizable and independent in its formal identity, in order to make this usable space in all seasons both as a space tables for the bar, and as a multipurpose space. The new volume is characterized by a casing glass with iron frame and horizontal tamponade in wooden planking on the entire perimeter detached from the building facades. The connection with the existing occurs on all sides with glass surfaces portions, supported by a wooden truss that evokes the ancient arbor and allows the complete reading of the historic building. In addition, thanks to the discovery of four arches in the execution phase of the work, it is obtained a new local loggia in direct communication with these spaces.

HOW MUCH - Relative Dimensions


PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: Pre-existing spaces are prevalent with respect to new spaces.

DESCRIPTION:
The project included the enhancement of existing structures as possible bringing to light the original condition and inserting a new element recognizable materials and technologies to accommodate new functions. The goal of the intervention was the redevelopment and the functional enhancement of an existing urban space. It ran the restoration of all the common parts and the completion of the ground floor where were included the multipurpose space functions, bar-restaurant and cultural district. On the upper floor, connected with a new realization scale, there are the bedrooms.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The supporting structure is composed in a balanced way by pre-existing structures and new structures.

DESCRIPTION:
The new volume is characterized by a casing glass with iron frame and horizontal tamponade in wooden planking on the entire perimeter detached from the building facades. The connection with the existing occurs on all sides with glass surfaces portions, supported by a wooden truss that evokes the ancient arbor and allows the complete reading of the historic building. In addition, thanks to the discovery of four arches in the execution phase of the work, it is obtained a new local loggia in direct communication with these spaces. A septum in Corten marks the main entrance to the new volume covered architectural heart and distributive-functional core of the entire building complex.

HOW - Design Strategy MATERIAL


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The materials chosen for the new intervention balance similarities and differences with the existing ones.

DESCRIPTION:
The new volume is characterized by a casing glass with iron frame and horizontal tamponade in wooden planking on the entire perimeter detached from the building facades. The connection with the existing occurs on all sides with glass surfaces portions, supported by a wooden truss that evokes the ancient arbor and allows the complete reading of the historic building. In addition, thanks to the discovery of four arches in the execution phase of the work, it is obtained a new local loggia in direct communication with these spaces. A septum in Corten marks the main entrance to the new volume covered architectural heart and distributive-functional core of the entire building complex.

HOW - Design Strategy IMAGE


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new intervention favors a relationship of discontinuity with the existing structures.

DESCRIPTION:
The new elements are not mimetic compared to the existing, but discrete but recognizable, technologically and functional distributively; It is clearly evident what was and what has been added: the drawing of the new design is inserted into the logic of the ancient but using current technologies and languages.