WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Altenburg, Austria

ARCHITECTS / FIRM

Jabornegg - Pálffy Architects

YEAR

2012

42 András Pálffy – Altenburg Abbey


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 42 András Pálffy – Altenburg Abbey

LOCATION: Altenburg, Austria

YEAR: 2012

ARCHITECT / FIRM: Jabornegg - Pálffy Architects

BUYER: Altenburg Abbey

SURFACE: 2.400 sqm

PRICE: € 12.7 Mio

DESCRIPTION:
In the Baroque design by Joseph Munggenast the abbey’s main prospect was balanced by extensive open spaces. All laid out on the same level, this terrace offered a pleasant view of the surrounding countryside and a good vantage point from which to observe the abbey’s impressive façades. Its structural foundation was an embankment raised above part of the medieval abbey. In the 1990s the embankment’s weight increasingly threatened the stability of the terrace’s supporting walls. To relieve the pressure on existing structures and ensure building safety the embankment was hollowed out in the year 2000. Various layers of medieval remains came to light. These medieval areas are now used as museum spaces, forming a coherent extension of the exhibition areas already established in the main complex. To shelter the remains a terrace was once again installed at the same level as the adjoining Baroque-era courtyards. While giving the excavation area a clear profile, the terrace also serves as a spacious thoroughfare, translating the architectural idiom of the Baroque into modern terms. Each phase in the abbey’s architectural history, including the time of construction, stands out clearly in the individual sections of the building. The new museum complex’s lobby is the only place where the Baroque idiom effectively overwrote the medieval original, with the new Baroque design blanking out the medieval church interior. Removing these alterations has not only brought to light a part of the abbey’s architectural history; it also illustrates the abbey’s architectural history as a whole.

WHAT - Program


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The functional program remains the original one.

DESCRIPTION:
The area oft he archeological findings is converted into an exhibition area. The new exhibition surfaces connect the existing public areas to a spatial unit.

WHO - Financing


TOTAL CONSERVATION / CONTINUITY: The investor is the property owner.

DESCRIPTION:
The funding of the project was carried by the monastery and the regional municipality.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

PREVALENT CONSERVATION / CONTINUITY: The overall dimensions increase moderately with respect to the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
Through elimination of the sub-base, the archeological excavation area was cleared and new volume was created. The area of the archaeological excavations extends the publicly accessible areas of the monastery.

HOW MUCH - Relative Dimensions


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new spaces are in balance with respect to the pre- existing spaces.

DESCRIPTION:
The intervention in the excavation area offers a volume extension of about 30% in comparison to the public areas actually in use.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The supporting structure is composed in a balanced way by pre-existing structures and new structures.

DESCRIPTION:
Structural interventions in the existing area are carried out by a steel construction with additional concrete elements.

HOW - Design Strategy MATERIAL


PREVALENT REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The materials chosen for the new intervention show more differences than similarities compared to the pre-existing.

DESCRIPTION:
The materials chosen for the new intervention are commonly different from the existing ones.

HOW - Design Strategy IMAGE


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new intervention is in total contrast with the existing structures.

DESCRIPTION:
The contrast of the existing and the new intervention is readable in the inside and the exterior.