WHAT

WHO

HOW MUCH

HOW

PROGRAM
FINANCING
ABSOLUTE DIMENSIONS
RELATIVE DIMENSIONS
DESIGN STRATEGY

SURFACE EXTENSION

SURFACE REDUCTION

VOLUME EXTENSION

VOLUME REDUCTION

STRUCTURE

MATERIAL

IMAGE

84 PROJECTS

Variation of modes of use: functions, users, schedules, etc.

Relationship between the ownership and the form of the investment that allows the transformation

Variation of the overall dimensions of the building

Proportional relationship between new spaces and existing spaces

Relationship between the structural adjustments and the existing structure

Relationship between the forms and types of pre-existing materials and those of the new intervention

Relationship between the image of the new and the image of the existing (mimesis / contrast)

LOCATION

Tourcoing, France

ARCHITECTS / FIRM

Bernard Tschumi Architects

YEAR

1998

63 Bernard Tschumi Architects – Le Fresnoy⁠—National Studio for Contemporary Arts


PROJECT - Main Infos

PROJECT: 63 Bernard Tschumi Architects – Le Fresnoy⁠—National Studio for Contemporary Arts

LOCATION: Tourcoing, France

YEAR: 1998

ARCHITECT / FIRM: Bernard Tschumi Architects

BUYER: French Ministry of Culture and Region Nord-Pas-de-Calais, France

SURFACE: 17.000 sqm

PRICE: € n/a

DESCRIPTION:
Le Fresnoy is a center for multidisciplinary artists. The project upgrades and augments existing buildings from a 1920s leisure complex via a technological roof. The aim was to develop a new institutional model through combinations of the old, new, and in-between. The project suspends a large, ultra-technological roof, pierced by cloud-like glass openings and containing all necessary ductwork for heating, ventilation, and air conditioning, over many of the existing 1920s structures. The format of the project is a succession of boxes inside a box. First, a new, resolutely contemporary envelope encloses the ensemble of buildings in a rectangular box. The north side of the box is made out of corrugated steel, while the curtain wall facades of the southern sector give a transparent image to the entrance and main building facade. The other sides remain open, providing views of the old and new within and of the technical ductwork suspended under the new roof and over the old ones. The spaces between the two roofs contain places for installations and film projections located along a dramatic sequence of walkways. The “in-between” space between the new steel and old tile roofs is the key element of the project. Large horizontal windows, cut into the steel in cloud shapes and covered with transparent sheets of polycarbonate, create an underside flooded with light and divided by a transversal corresponding to the project's north-south axis. The spaces between the two roofs contain places for installations and film projections located along a dramatic sequence of walkways. A landscaped terrace in front of the restaurant and bar profits from direct access from street level through the grand staircase. In keeping with the Surrealist image of the meeting of the umbrella and the sewing machine on the dissecting table, the scheme aims to accelerate chance events by combining diverse elements, juxtaposing the great roof, the school and research laboratory, and the old Fresnoy, a place of spectacle. The whole is precise and rational in its concept and varied and poetic in the resulting spatial richness.

WHAT - Program


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The new functional program has completely replaced the original one.

DESCRIPTION:
The existing leisure complex from the 1920s hosted a cinema, ballroom dancing, skating, horseback riding and other activities. The new supplemental program includes exhibition spaces, sound studios and assorted production facilities, a library, a cinema, a restaurant, administrative offices, and apartments for faculty and students—all of them protected from inclement weather by the sheltering and all-encompassing umbrella of the new roof.

WHO - Financing


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: Financing made entirely by an investor other than property.

DESCRIPTION:
The project was financed by the French Ministry of Culture and Region Nord-Pas-de-Calais, France.

HOW MUCH - Absolute Dimensions

- SURFACE present EXTENSION,

BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The overall dimensions are about twice the pre-existing surface.

- VOLUME present EXTENSION,

BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The overall dimensions are about twice the pre-existing volume.

DESCRIPTION:
Nearly all of the existing buildings were retained while adding new spaces on multiple levels.

HOW MUCH - Relative Dimensions


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new spaces are in balance with respect to the pre- existing spaces.

DESCRIPTION:
Nearly all of the existing buildings were retained while adding new spaces on multiple levels.

HOW - Design Strategy STRUCTURE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The supporting structure is composed in a balanced way by pre-existing structures and new structures.

DESCRIPTION:
Historical buildings of masonry, wood, and metal trusses were restored and reinforced. The new roof of steel and polycarbonate floats above the old tile roofs. Suspended circulation (stairs, catwalks) and necessary technical infrastructure (ductwork, air-conditioning, stage mechanisms) hang from the new roof.

HOW - Design Strategy MATERIAL


TOTAL REPLACEMENT / DISCONTINUITY: The materials chosen for the new intervention are completely different from the pre-existing ones.

DESCRIPTION:
Historical buildings of masonry, wood, and metal trusses were restored and reinforced. The new roof of steel and polycarbonate floats above the old tile roofs and folds down to create an envelope on the north. The southern and eastern sides have glass curtain wall facades.

HOW - Design Strategy IMAGE


BALANCE BETWEEN CONSERVATION AND REPLACEMENT: The new intervention balances elements of continuity and discontinuity with respect to existing structures.

DESCRIPTION:
The aim was to use strategies of juxtaposition and montage to maximize the effects of the old, new, and in-between.

error: